środa, 23 września 2015

Wino gronowe z ciemnych wingoron

Przepis nie jest mój a powtórzony z innego przepisu i dostosowany do swoich możliwości.

Jako że złota zasada mówi, aby nie robić wina w dużej ilości gdy robimy 1-szy raz tak też i ja zaczynam w mniejszej ilości.

Składniki startowe:

6kg miazgi z winogron

1,4 litra wody letniej

2kg cukru


Winogrono opłukujemy i obieramy, aby nie było żadnych milusińskich w miazdze.
Zgniatamy winogrono ale bez użycia mikserów itp.
Zlewamy do butli i syrop w 0,7l + 1kg cukru.

Zostawiamy teraz na kilka dni, w ciemnym i ciepłym miejscu.
Po 5 do 7 dni dodajemy drugą porcję syropu cukrowego.

Teraz zamykamy naszą butlę i zostawiamy aby sobie pracowało intensywniej przez najbliższe minimum 4 tygodnie - max 6 tygodni.
Po tym okresie należy przecedzić przez gazę, przemyć butle  wlać sam nastaw nasz i pozostawić na kolejny miesiać w celu dalszego klarowania.

Jeżeli wino po tym czasie będzie już klarowne to można butelkować i pozostawić aby dojrzewało.
Jeśli wino nie będzie jeszcze klarowne, to powtarzamy powyższą operację.

Wino można pić po 2 m-cach, ale jak poleży w butelce z pół roku to nabierze odpowiedniego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz